Viete čo je mostarda? Plní sa ňou v Taliansku sviatočná kačica
Netradičný recept – pečená kačacia roláda s mostardou
Ingrediencie pre 12 osôb
2 prsia aj s kožou a 2 stehná z kačice, 300 g kačacej pečienky, 1 rapikatý zeler, 1 mrkva, 1 cibuľa, tymián, rozmarín, petržlenová vňať, pomarančová kôra, plátky slaniny, 2 krajce bieleho toustového chleba, pomarančový likér, olivový olej, soľ, celé čierne korenie.
Mostarda :
- 300 g očistenej tekvice
- 300 g cukru, 10 šalotiek
- 2 pomaranče
- štipka škorice
- bobkový list
- jalovec
- esenciálny horčicový olej, alebo rozomleté horčicové semená.
Čas prípravy: cca 1 hodina a 30 minút
- Mrkvu, cibuľu a zeler nakrájajte na kúsky, vložte do zapekacej nádoby, pridajte tymián, rozmarín, kačacie stehná, polejte olivovým olejom a v rúre predhriatej na 200 stupňov pečte 40 minút. Medzitým zbavte pečienku žiliek, zalejte ju pohárom pomarančového likéru, osoľte, okoreňte a nechajte marinovať.
- Z kačacích pŕs odkrojte niekoľko prúžkov mäsa a obe prsia rozklepte na ploché plátky.
- Upečené stehná vykostite a mäso rozmixujte s výpekom, pridajte pečienku nakrájanú na kocky, soľ, korenie, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhanú pomarančovú kôru a strúhanku. Pripravili ste náplň.
- Do prostriedku jedného plátku mäsa naneste pripravenú náplň.
- Na náplň dajte prúžky mäsa, odkrojené z pŕs, prikryte druhým naklepaným plátkom, zrolujte do rolády. Roládu obaľte plátkami slaniny, zviažte kuchynskou niťou a v rúre predhriatej na 200 stupňov pečte 40 minút.
- Mostarda: pomaranče nakrájajte na plátky a dvakrát veľmi krátko povarte vo vriacej vode. Potom ich posypte cukrom, pridajte tekvicu nakrájanú na plátky, šalotku, škoricu, jalovec, bobkový list, podlejte pol litrom vody a duste tak dlho, až dostaneme hmotu sirupovitej konzistencie. Mostardu dochuťte niekoľkými kvapkami esenciálneho horčicového oleja, alebo rozomletými horčicovými semienkami a podávajte spolu s pečenou kačacou roládou.